Oldalak

2010. szeptember 19., vasárnap

Boltok, piacok, vásárok, ti hogy vagytok vele?

Miközben hozzászóltam Karina elmélkedéséhez, arról, hogy nyisson-e boltot a Meskán, az jutott eszembe, hogy mi meg mennyit gondolkozunk azon, hogy nyissunk-e az Etsy-n, ami a Meska nagy testvére, vagy, hogy el kéne vinnünk a portékánkat néhány vásárra, hátha a közvetlen találkozása a vásárlókkal több eladást hozhatna. De ahogy nézem a többiek blogjait, hol jobb, hol kevésbé lelkes visszajelzéseket írnak/tok ezekről az eladási fórumokról.

Ezért azt szeretném kérdezni, hogy ti, akik valamelyikben személyes tapasztalattal rendelkeztek, megosztanátok-e velünk az érzéseiteket, benyomásaitokat.

Én megkezdem a sort, itt is összefoglalva eddigi meskás tapasztalatainkat (ez kicsit több, mint másfél év alatt gyűlt össze):
Az indulás egyszerű, regisztrálsz, megadsz pár adatot, aztán máris kezdheted feltöltögetni az árukat a boltodba. El lehet játszani a beállításokkal, csinosítgatni...
Az első eladáshoz aztán nagy türelem kell. Nem árt szociális életet élni az oldalon, szemezgetőket készíteni, kedvenceket válogatni, így is növelhetjük az ismertségünket.
Nagyon fontosak a jó fotók, nem csak az eladáshoz, de ahhoz is, hogy beválogassák a termékeinket szemezgetőkbe.
Mivel mostanra már minden műfajban sok bolt nyílt, tényleg nagyon fontos az egyediség, és nem árt a sokszínűség sem, ha egyik terméked nem annyira menne, még mindig lehet a másik a húzóerő.
Mi a kívánságfalat is figyelni szoktuk, hátha valakinek a segítségére lehetünk.
Új terméket mindig legalább egy nap eltéréssel töltünk fel az előző után, hogy minél többször szerepeljünk a nyitóoldalon, a frissen feltöltött termékek között. Vannak olyanok, akik viszont egyszerre töltenek fel sokat, hogy egy darabig a friss termékek rubrikájában csak az ő műveik legyenek, nem tudom, melyik jobb...
A termék leírásánál is igyekszünk kreatívak lenni, de figyelünk rá, hogy minden fontos tudnivaló benne legyen, például a mérete, a kezelhetősége, alkalmasint, hogy mennyi munkával készült (hisz nem mindenki tudja); ugyanígy a kulcsszavaknál is próbálunk figyelemfelkeltő pluszokat hozzáírni a választható kategorizáláshoz.
Mi mindig megköszönjük, ha beszemezgetik valamely termékünket, jött már olyan visszajelzés rá, hogy nahát, ilyen még vele sosem fordult elő. :o)
A vásárlókról sok jó, és néhány kevésbé jó tapasztalatunk van, általában könnyen, és gyorsan le lehet egyeztetni az adásvételt, pontosan folynak az átutalások, postázások, személyes átadások, és jönnek a nagyon pozitív, bíztató, megerősítő értékelések (ezek miatt biztosan érdemes Meskázni). Néha azonban előfordult már, hogy a vevő nem reagált semmilyen megkeresésre, így sikertelennek kellett minősítenünk az adásvételt, ami sajnos neki egy negatív értékelést jelent a profiljába. Volt már olyan is, hogy valakinek a kívánsága szerint készítettünk el valamit, igaz, nem lefixált megrendelésére, de azért így is illett volna valamit reagálnia az üzeneteinkre, melyekben a figyelmébe ajánlottuk a kedvére készült terméket. De mondom, több a jó tapasztalat ezen a téren! :o)
Egyelőre ennyi jut eszembe, ha bárkinek kérdése lenne, bátran tegye fel! :o)
Ja, még egy fontos nézőpont, nekünk úgy kb. annyi bevételünk van belőle, hogy a varrás, mint hobbi ingyen van, persze jó lenne ennél több, pláne így, hogy én most épp állás nélkül vagyok. Ezért is jó lenne tudni, hogy mennyire kifizetődő befektetni a többi helyen való megjelenésbe, a számlaképesség megszerzésébe, a termékek iparművészeti zsűriztetésébe...

No, akkor a kérdéseitekkel/élménymegosztásaitokkal...

Folt. köv.

8 megjegyzés:

Unknown írta...

Én is mostanában szeretnék árulni. A meskán, meg egy internetes áruházon gondolkozom, aztán szerintem mindkettő lesz és meglátjuk. A meska ugye kér a hirdetésért ami 4 hónapig aktív + 4% eladásonként. Az internetes áruház pedig 15% eladásonként és nincs hirdetésenként. Csak ugye az sem mindegy honnan viszik jobban... Próba cseresznye!
Ajánlom figyelmetekbe Patchwork Angelt én is vele egyeztetek ez ügyben.
Nagyon kedves, közvetlen.
És eddig számla nélkül? Én úgy nem mertem neki indulni mivel internet belátható...

Unknown írta...

Kíváncsian olvastam végig a bejegyzést, annál is inkább mert, de vásárló voltam a meskán,(igaz nem tőletek). Az átutalás nagyon nehézkes innen Romániából, kész kabaré! A bankon keresztül nagyobb a kezelési költség mint az átutalt összeg, a postán keresztül csak E tudok küldeni, a címzettnek és min. 10 E plusz a postaköltség. Azt szeretném kérdezni, hogy volt e már Romániából vásárlótok és ha igen miképp oldottátok meg a fizetést.
Útövégül sikerült elküldenem a termékek árát, de nem hivatalos úton. :) Ha ezzel kapcsolatban tudnátok nekem tanácsot adni megköszönném, lehet másoknak is segítség lesz.
Sok sikert a továbbiakban!

a Matula ikrek írta...

Dia: évi 200.000.- alatt nem adóköteles, ezért merünk mi is még számla nélkül, de már nagyon nézegetjük azt az úgynevezett hetes adószámot, ami magánszemélyeknek van, és viszonylag egyszerűnek tűnik, elvileg pikk-pakk megkérhető az APEH-től.
Gaby: még nem volt külföldi vevőnk, bárcsak tudnánk valami okosat írni! :o) De onnét olyan sokan járnak át ide dolgozni, talán egy baráton keresztül személyesen próbálnánk megoldani. De ez az országok közti nehézség is közrejátszik az Etsy-s töprengésünkben.

Unknown írta...

https://www.otpbank.hu/portal/hu/WesternUnion
Ezt ismeritek?
Nem ismerem a feltételeket, de nem kell számlaszám hozzá! Nézzétek meg!
Akkor 200.000 alatt nem kell számlát adnom? Ennek hol nézhetek utána pontosan??

Unknown írta...

Köszi a címet, otp bank nálunk is van és utána fogok járni, ha nem olyan bonyolult mint amibe eddig botlottam, akkor ez nagyon jó.

a Matula ikrek írta...

Dia, a Meskás lányok utánajártak, a Meskablogon elég részletesen olvashatsz róla, amúgy meg az APEH honlapján, csak kell hozzá türelem, hogy megtaláld (meg egy ügyvéd, vagy könyvelő, hogy megmagyarázza), vagy csak én érzem így? :)

Unknown írta...

Hú, ezek a dilemmák mind foglalkoztatnak engem is.
Pont a számlaképesség az, ami engem is riaszt az egész herce-hurcától... :(

Aledi írta...

Helló lányok,
Az Indexbabán találtok egy csomó hasznos infót, amit még annó írtam a 7-es adószámról: http://indexbaba.gportal.hu/gindex.php?pg=29739312
Tényleg gyorsan megy, és ha vannak kiadás számláid, akár le is nullázhatod a bevételed.
Én nagyon ajánlom, annál is inkább, mert legjobb tudásom szerint csak a használt cikkek eladása után igaz a 200 000 alatti adómentesség.
Etsys eladáshoz meg a PayPal-t ajánlom, nagyon gyors, egyszerű, és jóval olcsóbb, mint a külföldi utalás. Az Etsyn amúgy nagyon jó lenne bevágódni, hiszen ott igazán tisztességes áron lehet árulni, csak hát... naaagyon sok az eladó :)
Ami a vásárokat illeti... hát nekem nem annyira jött be. Nem voltam ugyan sok vásáron, de azt eldöntöttem, hogy ezután csak olyanra megyek, ahol nincs, vagy alig van helypénz. Nem buli egész nap ácsorogni azért, hogy miután kifizeted a részvételt, annyi pénzed maradjon, amennyit ez idő alatt a Meskán kerestél nulla erőbedobással. Nem nagyon hallottam olyan vásárról, ami anyagilag igazán megéri, kivéve a Wampot, de az nem az én stílusom.
Szerintem egyébként most, hogy közeleg karácsony, talán a kézműves termékeknek is nagyobb lesz a keletje, én legalábbis reménykedem :)

Megjegyzés küldése