Oldalak

2024. augusztus 26., hétfő

Zsófi próbanadrágja

 Szülinapomra kaptam egy pompás Mancs őrjáratos anyagot, amiből nadrágot és talán pulcsit is tervezek varrni Zsófinak. Zsuzsi hozott is hozzá szabásmintát, de azt előbb ki kellett próbálni egy másik (értsd, olcsóbb!) anyagon.

Így lett egy felnőtt nadrágból mini nadrág:


Az oldalában megtartottuk az eredeti dísz csíkot, és a derekát is az eredeti passzéval varrtuk meg. De egy kicsit nagy ez még a lányra, így a másikhoz kicsit át is kell alakítgatni a szabásmintát.



Folt. köv.

2024. augusztus 16., péntek

Ha egy jó volt, kettő még jobb!

 Sógornőmnek nagyon tetszett az afrikai kötény, így kért a lányának is egyet. A barna anyagból már nem volt elég, így egy másik, erős vászon lett az alapanyag, amit már a múltkor is kinéztem a kötény projekthez. :o)


Közben a háttérben folyamatosan varrogatom a kockás-virágos blokkjaimat, hamarosan azt is tudom mutatni. 


Folt. köv.

2024. augusztus 13., kedd

Aki elrontotta, javítsa is ki!

Timi megkért, hogy mégis hosszabítsuk meg a szives táska pántját, de szerencsémre a könnyebbik utat javasolta, miszerint neki úgy is jó, ha a közepére toldok a pántoknak 20-20 centit. Így hát egy határozott nyisszantással megfeleztem fent, középen a rövid füleket:

 

Aztán a hőség miatt lesötétített lakásban kibontottam mind a négy vágott végen öt-öt sor tűzést 10-15 centi hosszan. Fekete anyagból fekete cérnát... mit is mondhatnék?!

Hogy a toldás jól is nézzen ki, valamint a használat közben se legyen zavaró a varrásráhagyások torlódása, mind a kiegészítő darabot, mind a nyitott végeket ferdén levágtam:


A varrásokat szétvasaltam, hogy még szebben kilapuljon:


Aztán a toldást félbehajtva is levasaltam:


Végül visszatűztem mind az öt tűzés sort a már négybehajtott fülön:


Mindjárt jobb:


Folt. köv.

2024. augusztus 6., kedd

Afrikai kötény

 Sógornőm konyhán dolgozik, és mivel a kötényét napi szinten mosnia kell, másikat meg nem kapott, megkért, hogy a meglevő mintájára tudnék-e varrni egy csere-darabot.

Azt mondta, bármilyen anyagból lehet... :D Sajnos a rózsaszín egyszarvúsból nem volt elég, pedig szívesen megleptem volna vele.

Az eredeti kötény egy vastag, farmerszerű anyagból van, de mivel abban a vastagságban nem volt elég nagy anyagom, ami meg elég nagy lett volna, az túl világos erre a célra, hát kapott vékonyabból egy kétrétegűt, ami a varrást is megkönnyítette, mert így csak az egyik lappal kistirceltem a másikat, nem kellett szegnem körben.

Extra részlet csak az elején levő nagy zseb, az anyag pedig egy turkált ágynemű, ami sajnos túl nagy mintás ahhoz, hogy foltolásban használjam, de itt legalább érvényesülnek a mintái.


Folt. köv.