Oldalak

2011. július 11., hétfő

Egyszerű szoknyák








Az ikrek születésnapja is újra elérkezett, így gyorsan nekiálltam szoknyákat gyártani. A karácsonykor már bevált formát használtam, kicsi változtatással, én nem egyenesből szabtam az aljára a szegélyt, hanem azt is ívesen, a szoknya szabásmintájának meghosszabbításaként. Ez kicsit több varrást generál, mint az egyenes darabból szabott, és hosszában félbehajtott szegő, de nekem jobban tetszett ennek az ötlete.

Ez egy egyszerű, félkör szoknya, könnyen megszerkeszthetitek ti is. Én a pauszpapírom szélességéhez igazodva, negyedkörként szerkesztettem meg, aztán egymáshoz illesztve kétszer rajzoltam fel az anyagra. De praktikus is lehet még a fél szabásminta, ha irányított mintás anyagból szeretnétek megvarrni a szoknyát, mert akkor két darabból, a mintához igazítva tudjátok kiszabni.
Tehát a méretezés:
A -- a derékbőséghez hozzáadunk pár centit, amennyi elég ahhoz, hogy a leendő tulajdonos bele tudjon bújni, hiszen záródás nélkül, gumis derékkal készül. Mi az ikrek hatvanegynéhány centis derékbőségét felkerekítettük hetvenre. Ebből, általános iskolai matektanulmányainkat felhasználva (igen, a mateknak mégis van haszna az életben), mint kerületből visszaszámoljuk a kör sugarát (k=2r*3,14, tehát r=k/2/3,14), de figyeljünk arra, hogy itt félkör szoknya készül, tehát a fél kerület a leendő bőség, vagyis csak a pível, 3,14-gyel kell elosztanunk, hogy megkapjuk a legbelső kör sugarát. [[ szuperpörgős, teljes kör szoknyánál pedig 6,28-cal]]
B+C -- együtt, a szoknya hossza, ebből C a szegély szélessége. A körök megrajzolásánál tehát egyszer A lesz a sugár, aztán A+B, és végül A+B+C. A mi szoknyáinknál:22-50-58 cm.

Készen van tehát a szabásmintánk. Vágjuk le a legbelső körszeletet, erre nem lesz szükségünk, és vágjuk szét a maradékot két részre, a szoknya felső darabjára, és a szegély sablonjára. Szabjuk ki a darabokat: mi kétféle vásznat használtunk a karácsonyi szoknyákhoz is, és most is mindkét variációhoz. A szoknya törzsét szabhatjuk félbehajtott anyagból, így megspórolunk egy oldalvarrást. A képeken szereplőkhöz hasonló, nem irányított mintás alapanyagoknál szinte mindegy, hogy a félkört hogyan helyezzük el az anyagon. Csak azok kedvéért, akik még nem értik az irányított minta kifejezést: ez olyan mintát jelent, ami nem egyforma minden irányból nézve, például álló virágok, ahol nem mindegy, hogy egyes részeket mondjuk fejre állítva szabunk-e ki. Erre nem csak az anyag mintájánál, hanem akkor is figyelni kell, ha például bársonyt, kordbársonyt szabunk, vagy más, egyik irányból fényesebbnek látszó, másképp bolyhozódó, másképp lesimuló felületű, stb. anyagokat. Ilyenkor figyelnünk kell arra, hogy ezek a hatások minden darabon ugyanúgy ismétlődjenek, jelen esetben érdemes legalább két részből szabni a szoknyát, de lehet akár tovább is felezgetni hosszában a szabásmintát, el lehet játszani például egy csíkos anyag optikai hatásával...) Ne feledkezzünk meg minden oldalon ráhagyást hagyni, itt most elegendő mindenhol 1 cm-t. A szegélyt valószínűleg két darabból kell kiszabnunk a szélessége miatt. Ne feledkezzünk meg róla, hogy a szegély dupla anyagból lesz, tehát kétszer kell kiszabni, vagyis négyszer a felét, a sablonunk megfelelő részét. Kell még egy téglalap alakú darab a derékrészhez. Ennek a hossza a felkerekített derékbőség, szélessége pedig attól függ, hogy milyen gumiházat szeretnénk. Mi itt kétsoros, keskeny gumizást alkalmaztunk, de lehet egysoros, és szélesebb gumiszalaggal összehúzott is, akkor a gumi szélességéhez képest számoljunk egy-két milliméter mozgástérrel, és duplázzuk meg, mivel félbe fogjuk hajtani hosszában. Mi tehát 72x8 cm-es téglalapot szabtunk, a hosszára rászámolva a varrásszélességet.



Jöhet a varrás:
1. Varrjuk össze a szoknya oldalát (vagy hátát, ez nézőpont kérdése), tisztázzuk el a varrást.



2. Varrjuk össze két-két szegélydarab oldalát, ezt nem kell eltisztázni, hiszen kifordítjuk majd.

3. Színt színére fordítva varrjuk össze a szegély két rétegének alsó szélét.

Vágjuk keskenyre a varrásráhagyást, fordítsuk ki, és vasaljuk le a varrást, így készen is van az alja szegély.
4. A derékpánt végén jelöljük be a beosztását, a szélesség felénél lesz a hajtás, jobbra és balra két-két, 1,5 cm széles sáv a kétsoros gumiháznak, és egy-egy centiméter varrásráhagyás.


5. Varrjuk össze a derékpánt két végét, a leendő belső oldalon nyílást hagyva a gumi befűzéséhez. Ezt egyszerűen kihagyhatjuk, ha a megfelelő helyen felhúzzuk a tűt a varrásból, majd a varrógép talpát is felemelve, egyszerűen hátrébb húzzuk a pántot, és a nyílás végén visszaeresztjük a talpat, és folytatjuk a varrást. A lebegő cérna nem fog zavarni (kinagyítva jobban látszik).

Ha szeretnénk megkönnyíteni saját dolgunkat a gumi befűzésénél, a ráhagyást vasaljuk ketté, és varrjuk is le.

A derékpántot fonákjával befelé hajtsuk hosszában félbe, és vasaljuk le, így ez is készen van a felvarrásra.


6. Sok helyen meggombostűzve varrjuk fel a derékpántot a szoknya derekára, és a szegélypántot az aljára. Mindkét darabot színéről varrjuk fel, majd tisztázzuk el az összefogott anyagszéleket. A varrásokat vasaljuk a szoknya belsejébe. Le is tűzhetjük, de nem feltétlenül szükséges.




7. A derékpántot hosszában felezve tűzzük végig gumiháznak, és egy kis biztostű segítségével fűzzük bele a leendő tulajdonos derékbőségénél kicsivel rövidebb gumit, varrjuk, vagy csomózzuk össze a két végét, és máris lehet hordani.



Készen is van, reméljük, kipróbáljátok, ha igen, kíváncsian várjuk a kész darabok képét, ha van kedvetek elküldeni. :o)

Folt. köv.

2 megjegyzés:

Zsupszi írta...

Pár év múlva csinálok ilyet! :)

Pam @Threading My Way írta...

Beautiful skirt!!! Love the polka dot bands!!! Thanks for linking up...

Megjegyzés küldése