Oldalak

2013. szeptember 27., péntek

Kék hét

Ősz van.
A konyhában ez egészen élvezetes, ha fűszeres sárgarépás-pórés pite sül ki belőle, igazi őszi színpalettát mutatva: 


Meg gyalult almás szuperegyszerű pite. (megjegyzés magamnak: a teflonos tepsibe még az abszolút leragadhatatlan tészta alá is tegyek sütőpapírt...) Én ugyan imádom az omlós tésztás pitét is, de ez a variáció még annál is hamarabb elkészül, és pont olyan finom. A sós piték tésztája van alul, rajta pár réteg, cukorral és fahéjjal vékonyan megszórt, gyalult almaszeletke:


De hogy mitől kék a hét?
Például a két kék-drapp színösszeállítású faliképtől, amikről a borongós idő miatt még nem is készült Meskára alkalmas fotó, csak egy ilyen házi használatra való:


Zsuzsi hozott egy zacskónyi maradék anyagot, azzal, hogy használjam el őket, mert túl szépek kidobni, meg is egyeztünk, hogy neszeszerek bélései lesznek belőle, máshoz nem nagyon használható. Eredetileg édsanyának készült ruha belőle, egyik kedvence, szóval nem szabdalhatunk kiegészítéseket. :o)


Kotorásztam hozzá a szövött szélek dobozban, és vettem néhány kis cipzárat is, de ez a varrás itt elakadt egy időre, mert...


javításra került hozzám ez a vízálló vastag kabát, amiben a tulajdonosa túl közel állt a kályhához egy esős napon:


A Rőfösben sikeresen beszerzett orkán anyag nem tökéletesen passzol színben, de mivel munkásruháról van szó, és a színeltérés se ekkora, mint a vakuval készült képen, valamint legegyszerűbb megoldásként az egész sérült részt lefedem vele, hát épp jó lesz.


A varrógépemet persze nem tenném ki ilyen erőszaknak, ezért körben kézzel varrom fel a behajtott széleknél fogva, láthatatlan öltéssel. Mivel sötétek az anyagok, csak addig tudom varrni, míg van némi természetes fény. Itt tartok az első délután után:


Minő borzalom, a szombat délelőttöt érdekesebb varrások helyett munkahelyen fogom tölteni, de azért...


Folt. köv.

3 megjegyzés:

Hegemony77 írta...

A kaják már megint nagyon jól néznek ki!
Szépek a kékek! :))
A javítást pedig kézzel varrtad meg? Ügyes! Én tuti betettem volna a gép alá, hogy gyorsan kész legyen...

a Matula ikrek írta...

Köszi Móni!
Hát kézzel varrom, mert ez egy vastag dzseki tulajdonképpen, és nem tenném próbára a kis hobbivarrógépemet, hogy beleszakad-e vagy sem.

a Matula ikrek írta...

Krisztina! Semmi baj a szemüvegeddel, ez tényleg egy víziló kabát! :o)
A pite: 10 dkg liszt, 12 dkg margarin összegyúrva egy kanál hideg vízzel. A töltelék pedig aktuális aprított zöldség (itt sárgarépa reszelve, póréhagyma szeletelve) megpirítva, ízlés szerint fűszerezve (itt só, bors, rozmaring és kakukkfű) majd egy tömlős sajttal és egy kis doboz főzőtejszínnel elkeverve. Rá a tepsiben várakozó tésztára, sütés kb. 20 perc, vagy amíg szép színe lesz.

Megjegyzés küldése