Oldalak

2012. május 31., csütörtök

Kockás szoknyák

Vannak a férfiingek, amikből kiszabható egy gyereknadrág, és a maradék is jó lesz még valamire. Meg vannak a férfiingek, amikből az útban levő, nem megfelelő méretű mellzsebük, rövid ujjuk okán nem szabható ki gyereknadrág, hiába is terveztük el szépen. Akkor szétteregetjük a "kifilézett" darabokat (majdnem pont úgy csináljuk, mint Bonnie), és nézegetni kezdjük, hogy mi legyen belőle.
És a hátán a két karkivágás elkezd a farmereken levő svédzsebre emlékeztetni.


Ekkor már tudjuk is, hogy mi legyen a sorsa, a sok nadrág után, már csak az univerzum egyensúlya érdekében is, legyen szoknya. Így készült:

Félbehajtjuk az ing hátát, kicsit szelidítünk az alja ívén, és egyformára vágjuk a széleket:

Bejelöljük a fele magasságát, a hajtáson is,


meg a külső szélén is, utóbbinál teljes magasságnak a képzeletben (nálam a vágóalátét vonalaival) sarkosra kiegészített hosszat véve:


Aztán a két jelölés között, az alja ívét követve, félbevágjuk a darabot:


Ezekből lesz a szoknya eleje és háta. Az elejéhez kell még két formára szabott pánt, a zsebek szélének elszegéséhez, és két zseblap, a rászabott csípőrésszel (a hiányzó sarok kiegészítéséhez mintának használhatjuk a hátát):



Az íves alátéteket bevasaljuk merevítő közbéléssel, és színt színére fordítva a leendő zsebnyílások szélére varrjuk:


Tipp: mivel a bevasalatlan anyag jobban nyúlik, a varrásnál könnyebb a dolgunk, ha ez a réteg van felül, így könnyebben tudjuk igazgatni, míg a bevasalt alsó réteggel semmi gondunk:


A varrásráhagyást bevagdossuk, majdnem a varrásig, hogy szebben be tudjuk fordítani a pántot:

A befordított pántot levasaljuk, majd letűzzük. A körben letisztázott zseblapot a helyére illesztjük, gombostűzzük, és a visszájáról körben rátűzzük a zsebet a szoknyára:


Így néz ki a visszájáról:


Miután az eleje a két vagány zsebbel elkészült, színt színére fordítva a hátával, összevarrjuk a két oldalvarrást. Lemérjük a szoknya felső szélét, és gumiházat szabunk hozzá, egy, vagy akár két darabból, ahogy az ing alkatrészeiből kikerül:


Az öv részeit összevarrjuk, kis nyílást hagyva egyik olalon a gumi befűzéséhez, aztán színéről felvarrjuk a szoknya derekára, majd félbehajtjuk, és a belső oldalon, a felvarrás ráhagyását az övbe simítva, a még levarratlan oldal ráhagyását is szépen behajtogatva, letűzzük a gumiházat. A szoknya alját keskenyen, duplán felhajtva tűzzük le, fűzzünk gumit a derekába, és kész is:


Persze nem egy készült, a már megkezdett, lila-fehér kockás hálóing hátának felső része is ugyanerre a sorsa jutott:


Már a Meskán.

Folt. köv.

2012. május 30., szerda

Eszter táskája

Eszter nevű kedves meskás-vásárló újragondolta a pillangós fekete táskánkat...

Szeretett volna bele valami lilát, több egyeztetés után a nevét applikáltuk lila-kapros anyagból, és pár centivel keskenyebbre kérte, mint az eredeti, amiben teljesen igaza volt, így jobban is mutat, lehet, ezentúl ilyenek lesznek az újak, ha még varrok többet...

Most átlós vonalakkal steppeltem a külső réteg vásznat a flízhez:


Aztán az elejére jöttek a betűk, hátulra cipzáros zseb:


Készen az eleje, kicsit soványabban:

Készen a hátulja:

A teteje a régi, csak persze kicsit kisebb:

Cipzáros zseb kívűl és belül:

Belül még három rátett zseb (faltól-falig), és palacktartó, kék Dius-féle kockás anyagon:


Még egy táskarendelés érlelődik, szintén újragondolás /valahogy úgy tűnik sose találjuk el elsőre a megfelelő méretet, mindenki kicsit kisebbet, vagy kicsit nagyobbat kér :o)/ de addig is, Zsuzsi féle gyerekruhaszállítmány második része következik!


Folt. köv.


2012. május 26., szombat

Szombati lustulás

Egy epertorta történt a konyhámban, de csak azért mutatom mert szép:


Ámbár remélem azért finom is lesz, a piskótának és a szamócás zselének köszönhetően, mert az első idei, és hazai eprem ízetlen és savanyú... de eperaromája azért van neki, a többi részben meg van cukor, szóval remélhetőleg azért ehető lesz. :o)

A lustulás alatt pedig azt értem, hogy kicsit szusszanva Zsuzsi által idedeportált varrnivalók közt (szeretem őket, tökéletesen előkészíti őket, nekem már csak varrni kell, gyors sikerélményt adnak...) kicsit varrogattam a saját kedvemre.

Az ikrek blúzához szétvágott felnőtt blúzok gomboláspántjait mentettem meg neszeszerré...

Amit tudomén, hogy nem vesznek, de ezeket nem lehetett kidobni...

Szerintetek? :o)

Meglátom, holnap milyen pakkal érkezik a "főnököm", meg egy táskarendeléshez is hoz anyagot, tehát lesz mivel...


Folt. köv.

2012. május 24., csütörtök

Színes csíkosok

A sok kis kockás nadrág után a végére hagytam a színes csíkosokat, kicsit, nagyobbat, közepest.

Máris a meskán mindhárman.

Oldalzsebes nagyobbacska:



Oldalzsebes manóméret:


Derékfodros közepeske:




Most már csak egy nagy szatyor vár rám mindezen ingek maradékaiból, hogy foltoljak velük valami értelmeset és érdekeset...


Folt. köv.

2012. május 22., kedd

Elsőáldozó

Újabb keresztlányunk került elsőáldozó sorba. Tehát újabb megrendelést kaptunk egy, az alkalomra illő ruhára. A tavalyi kivétel csajszi kívánságára bérelt habcsók ruhával ellentétben, az idei delikvens egyszerű, kényelmes ruhát kért... és kapott. A szabásminta Burdából van, a 2000. februári számból a 149-es modell (122-estől 146-os méretig van a választék). Az anyag egy elfekvőben levő törtfehér szépség, amivel annyit játszottam csak, hogy az eleje középrészen, és az ujjakon keresztbefordítottam a csíkjait.




Eme, soronkívüli projektet befejezve...

Folt. köv.

2012. május 21., hétfő

Sportosak, kockások, kékek

A címben gyakorlatilag minden benne van, két újabb nadrág készült el, egy farmerkék kockás 98-as méretben (kinagyítva látható a jobb elején a szabásnál bekalkulált zseb is... ott van az, csak rejtőzködik):


Duplasoros gumival a derekában:

Meg egy minimanusoknak, 74-es méretben:


Vicces részletnek a címkét is megmentettük az egyik szára aljába varrva:

Szintén duplasoros gumival, amit méretre lehet csomózni, és a csomót eldugni a gumiház nyílásába:

Mindkettő felnőtt ingből készült, és mindkettő a meskán várja pici gazdáját.

Most pedig jönnek a színesebb darabok...


Folt. köv.

2012. május 19., szombat

Nadrággyár

A Zsuzsi által küldött csomagból bizony ténylegesen nadrággyárrá lényegült a varrósarkom.

Szombaton egy kis kék készült el, érdekes anyagból:


A háta kicsit sötétebb:

Az anyagán kívűl egy érdekessége van, a gumis derekában elöl van egy gumimentes rész, mint a felnőttek nadrágjain, hogy ott sima derékrész legyen, szebben mutat.

Viszont ez gombolható gumit követelt, mert eladásra szánt ruháknál ugye nem tudjuk pontosan a leendő kis tulajdonos pontos derékméretét, hogy magunk beállíthassuk a gumi hosszát.


Miután elkészült a naci, hosszas epervadászat sikertelensége okán eper-citrommázas piskóta lett a vígaszágas hétvégi sütemény, pudingporhoz ajándékba csomagolt szórócukorral (amire nem is fogok rászokni, mutatós, de egyáltalán nem finom...).

Vasárnap új lendülettel elkészült az előzőhöz teljesen hasonló jegyekkel rendelkező nadrág, szintén csak a minta adja a különlegességet:

Szintén gombolós gumi beállítás közben:

Ami visszaigazítva a gumiházba teljesen láthatatlan:

Újfent Dr. Bubó-t idézve: Kérem a következőt!


Folt. köv.

Lila-fehér kockás lánykanadrág

Újabb gyerekruha készült el, egy turkálós hálóingből, vagyis kb. az egyharmadából. Még egy, kicsit fiúsabb nadrág, és egy kis szoknya várja, hogy megvarrjuk.



A most bemutatott nadrágon kreatívan felhasználtuk a hálóing egyes részleteit, a nyakkivágás gomboláspántjából az eleje szárára varrt dísz, a gallérjából pedig mutatós derékfodor lett. :o)


Már megvásárolható a meskán, mi pedig folytatjuk a varrást ezen a vonalon tovább...


Folt. köv.



Link