Oldalak

2012. január 29., vasárnap

Újabb virágos foltozás

Egy térdben "valahogy" elszakadt farmer került a kezembe. Aki úgy tippel, hogy a tegnap bemutatott hercegnőé, nem téved. :o) Mivel nincs nyár, nem térdnadrág lett belőle, hanem egy vidám, virágos, csajos anyaggal megfoltoztuk. A nagyon szakadt térdén alátettem a foltot, és tisztázó öltéssel körbevarrtam, majd kivágtam a hibás részt, de úgy még nem tetszett, szóval némi keskeny, később majd rojtosodó részt hagyva körbevágtam a varrás mentén. A másik térdén csak pici lyuk volt, azt egy másik folttal takartam el, de az érdekesség kedvéért azt kívülről varrtam rá.





A virágos, turkálóból származó farmeringnek csak a gallérját áldoztam fel hozzá, tehát idővel, ha szükségessé válik, még a nadrág hosszán is tudunk majd javítani. :o)

Közben már készül Gréti hercegnő ruhácskája, talán már azzal...

Folt. köv.

2012. január 28., szombat

Az Esküvő kiállításon jártunk :o)


A diadém Gréti hercegnőé lesz, de lehet, hogy Vivinek is kell majd egy... :o)

Dolgozom, dolgozom

Hát igen. Nem úgy haladok a varrással, mint terveztem. Sajna túl sok a közbejövő tényező.

Míg munkanélküli voltam, munkát szerettem volna, most sokkal több szabadidőt... :o)

A szombat miért csak a csajoknak munkanap-otthon??? (Kivételek ne dicsekedjenek hozzászólásban!)

Reggel sütöttem két vörösboros-csokis őzgerincet holnapra ebéd utáni édességnek:



Utána szalonnás masnit ebédre (Sohanebugatta Maris után szabadon), mellé fokhagymás-petrezselymes tejföl mártogatni. Sült még néhány marék eperlekváros kocka is, de az elfogyott, mielőtt észbe kaptam volna, és azt is fényképeztem volna.

Most várom, hogy lejárjon a mosógép, és teregethessek, a takarítás marad máskorra, ha nem lesz ennyi varrnivalóm, amik ujjal mutogatnak rám, és susmorognak... mielőtt lázadás törne ki, nekik esek. Nagy szerencsém, hogy nem egyeztettünk konkrét határidőt.

Mellékelt antropológia szemléltető ábra mutatja, mi történik, ha eszeveszett tempóban hímzünk és nem tudjuk rászoktatni magunkat a gyűszű használatára (itt jegyezném meg, még a bátyám is megkérdezte, miért nem veszek fel ehhez a művelethez gyűszűt... nem is gondoltam, hogy ennyire tájékozott varrásügyben!).

Szóval itt látható az úgynevezett hímzőujj, bemélyedéses bőrkeményedéssel :o) :


De azért haladgatok is:


Egyre hangosabb a zúgolódás abból a sarokból, szóval futok is...


Folt. köv.

2012. január 27., péntek

Inspiráció/turkáltam

Keresztanyai kötelességeimnek eleget teendő, farsangi jelmezt készülök varrni. Mivel az ovis keresztlányomról van szó, természetesen valami Barbie-s, hercegnős ruha a rendelés. :o) Gondoltam, ha már lúd, legyen kövér, legyen valami rózsaszín szépség, tüllös alsószoknyával (mert szeretem a kihívásokat).
Először is a tüllt szereztem be, mert emlékeztem egy boltra, ahol sokféle van, és jó áron. Vettem három métert, amibe Vivinek is számoltam egy nyári ünneplős szoknyát, tavaly, mikor esküvőre mentünk, jól jött volna egy, a számtalan rózsaszín felsője valamelyikéhez.
Később rájöttem, hogy ez így gombhoz a kabátot eset, mert a megfelelő árnyalatú, mintás, rózsaszín vásznat már sokkal nehezebb volt fellelni. Persze, vehettem volna fényes, sima szatént is, az hercegnősebb, de szeretném, ha nyári ruhának is tudná majd hordani Gréti, nem csak erre az egy napra, farsangra lenne jó neki. Jó pár boltot bejártam a körúton, és környékén, sikertelenül, aztán kiterjesztettem a keresést a turkálókra is. A Deák Ferenc tér mellett találtam ezt a blúzt, ami első lehetőségnek nem is volt rossz, viszonylag könnyen át tudnám alakítani, és a valóságban közelebb van a színe is a tülléhez:


Mivel épp 50%-os kedvezményes napjuk volt, vettem még pár dolgot, a tavaszi-nyári gyerekruha terveimhez:





Végül szerdán, mozi előtti séta közben akadtam rá a megfelelő vászonra, a Mester utcánál levő, régi-régi méteráru boltban. Pont jó a rózsaszínsége, és imádnivaló margaréták borítják, szerintem tökéletes.


Az ára is csodás, 500 forint méterenként, tehát, gondolom, poliészter-pamut keverék, de mivel nekem azzal jók a tapasztalataim, mind viselés, mind kezelés szempontjából, hát gyorsan vettem pár (öt) métert. Meg akkor már "Ennyiért?" felkiáltással a kék hátterű változatból is mind a majdnem három métert, amijük volt.


Hát nem helyesek? :o)

Talán már a ruhával...


Folt. köv.

2012. január 21., szombat

Három fiúk

Hosszas küzdelmek árán elkészült a második trió a rendelésből, három fiú:




A küzdelmeket nem annyira a fiúk okozták, hanem egy rossz minőségű cérna (a spulni elejével semmi baj nem volt, nem alapból használok gyenge minőséget) és néhány bacillus.

Mikor a képek keretezéséhez értem alulra és felülre is egy -már sokszor gond nélkül használt-világosszürke cérnát fűztem. Egyik varrás közben elpattant a felső szál. Ez még nem is lett volna nagy gond, újrafűztem, kibontottam a behurkolódott varrást és nekiindultam újra. Szörnyű félórás géptakarítás, számtalan újrafűzés, totális elkeseredés következett ezután, de a felső szál egyre csak borzalmasan hurkolódott a varrás visszáján. Már-már azt gondoltam, hogy megint szerelőhöz kell vinni, de aztán utolsó elkeseredésemben elkezdtem piszkálni a felső szál feszesítőt, hogy tényleg kitört-e újfent a rugója. No ekkor jött a szerencsés fordulat, egy valóságos szöszgömböc pottyant ki belőle, ami szinte kiékelte addig, ezért nem tudtam állítani a feszességet.

Mire ezen túljutottam, ezen a télen először sikerült megfertőződnöm munkahelyen némi megfázás szerű nyavalyával. Szerencsésen ezt is megúsztam bő egy nappal, de még most is azon mérgelődöm, hogy minek jár be manapság mindenki betegen a munkahelyére. Jó-jó tudom én, hogy kell a kajapénz is, meg jobb az óvatosság munkahely megtartás fronton, de szörnyű, hogy egyesek még dicsekszenek is vele, hogy ők aztán gyógyszert be nem vesznek, közben meg kiszakad a fülem a köhögésüktől.

Na, mindegy! Ellenpontnak beszerző utat tettem a rőfösbe, ahol már megint elcsábítottak aljasul némi kilós vászonmaradékkal (rózsás) és vadásztam némi piros alapon apróvirágosat egy Zsuzsi kalapjához, mert a tőpéldányban használtból már kifogytam.


Szóval jönnek a Zsuzsik, velük...



Folt. köv.

2012. január 20., péntek

Még egy mellényke






A pongyolából készült második mellényke is elkészült. A két zsebe a pongyola rövid ujjaiból maradt darabokból lett, csak picit formáltam rajta.
Ez is 92-es méret, mint a párja, és már ez is a Meskán van. A maradék margaréták Krisztihez vándorolnak, egy-két apróság még kijön belőlük. :o)

Egyelőre végeztem a mellényekkel, azt hiszem, legközelebb valami mással...

Folt. köv.

2012. január 19., csütörtök

Nézzétek...

és irigykedjetek... :o)

Zsuzsitól kaptam egy kisebb szeretetcsomagot a Hunyadi utcából.

Csak mert jó vagyok (voltam, leszek).

A sárgákat kértem, hogy nézze meg, mert a nagyobb adag rendelésben sok a sárga Zsuzsi, és kifogyóban volt a saját választékom, szóval azokba belevágok máris, a többiek is Zsuzsikhoz lesznek valószínűleg elhasználva, mert direkt mindenből csak egy falatnyit (30cm) kértem, és kaptam.


Máris megyek vissza a géphez, varrom a már kiszabott képeket, velük jövök vissza...


Folt. köv.

2012. január 16., hétfő

Zöld és rózsaszín (megint)

Bizony, jól drukkoltatok, varrhatom a tizennégyeket! ;o)

Az első három: tündérlányok Szonjának, Larának és Lolonak, a zöldes beütésű, nemrégi, meskán eladott után szabadon, a két rózsaszín új tervezés.



Az applikációk elkészültek még szombaton, és többektől tanulva, a hímzést felpakoltam, és vasárnap anyukáméknál tett látogatás során hímezgettem meg a neveket. Sajna a folytatást kis időre keresztülhúzta egy nyamvadt fejfájás, de ma aztán munka után a lovak közé csaptam. :o)

A címnél maradva még egy rózsaszín-zöld dolgot, egy turkált kincs képét mutatom:

A helyi "lengyel"-piacon egy darab százasért vettem ezt a gyerekfarmert, egyik szárán csodás rózsahímzéssel.


Konkrét tervem az, hogy szétvágom, és sorrendben negyedik keresztlányom közelgő szülinapjára készítek belőle egy újabb szoknyát. Viszont addig még 11 kép vár rám, szóval...


Folt. köv.

2012. január 15., vasárnap

Mellényke



Úgy látszik, karácsony óta még nem untam meg a mellénykék gyártását. Ezúttal termovelúrból készült, duplán szabva, hogy jó meleg legyen, és bájos, apróvirágos anyaggal szegve, hogy szép is legyen.

104-es méretben, már a Meskán.

Még egy félkész darab is vár, szóval...

folt. köv.

2012. január 11., szerda

Feltöltés

Zsuzsim szerint kevés volt a rózsaszínes Zsuzsi kép a meskán, hát nekiláttam feltölteni a készletet.

Bár a képeket nézve kissé elkalandoztam az eredeti színtől, de nekem tetszenek. Ez a minta egyszerűen megunhatatlan. /Aki netán mégis unja, ne nézze! ;o)/



Amíg varrtam, megvettek néhány másik színűt is, pluszban egy nagyon-nagyon lelkes hölgy fontolgat 14 (!!!!) névvel hímzett Zsuzsit, Billt és tündér Zsuzsit fogadni a családjába, szóval a héten ellepik a szobát a csajok (és fiúk)(és tündérek), tehát...


Folt. köv.

2012. január 8., vasárnap

Gesztenyés muffin

Nagy kedvencem, a meggyes süti tésztájából szokás szerint muffint sütöttem, de Zoli javaslatára gesztenyéset. Csak most látom, hogy a meggyes süti receptjét még nem is blogoltuk, pedig eredetiben is, és muffinként is sokszor előkerül, a nagyobb adag két sütésnyi, 24 muffinhoz elég.
Mindjárt idemásolom tehát, szerencsére nemrég valakinek elküldtem a kedvenc receptjeinket e-mailben. Muffinnak teljesen üresen, gyümölccsel, vagy csokidarabokkal megszórva egyaránt finom, sőt, egyszer maradék édes pirított zsemlemorzsát szórtam rá, azzal is finom volt. A mai, gesztenyés változat is igen egyszerű, minden forma aljába tettem egy kiskanálnyi tésztát, aztán tizenkétfelé vágtam egy nagyjából felengedett gesztenyemasszát, a darabokat belepottyantottam a formákba, és mindegyik tetejére kanalaztam még egy-egy nagy kanál tésztát, hogy elfedje a gesztenyét. Lassú tűznél szépen megsütöttem. Talán szebben is fel tudtam volna vágni a kép kedvéért, ha még várok vele, de türelmetlen voltam. Megérte, a fotózás után meg is kóstoltam, nekem bejön. :o) Ja, és ma részben kukoricaliszttel, és barna cukorral kevertem a tésztát, így kicsit sötétebb barna lett, mire átsült, és picit más az íze, de ugyanannyira veszélyes, mint a szilveszterkor sütött sima, amiből annyit ettem, hogy megfájdult a gyomrom.

Az alaprecept pedig:

Meggyes süti, meggyes torta

22,5 dkg vajat habosra keverünk, 22,5 dkg porcukorral. Hozzáadunk 2 tasak vaníliás cukrot, 5 tojás sárgáját, 30 dkg lisztet, 1 csomag sütőport, 1,5 dl tejet, és alaposan kikeverjük. A tojások habját keményre verjük, és beleforgatjuk a vajas masszába. Kivajazott tepsibe öntjük, megszórjuk meggyel, és előmelegített sütőben takarékon kb. 45 percig sütjük.

Tortaformához kisebb mennyiség: 15 dkg vaj, 15 dkg cukor, 20 dkg liszt, 3 tojás, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, és 1 dl tej.

Margaréták


Ez a margarétás pongyola megint egy olyan darab, amit nem tudtam otthagyni a turkálóban. A minta maga, a színei, a kétféle léptéke, a vidám sárga pántok új életért kiabáltak, nem akartak továbbra is a hálószoba-konyha-fürdő hármasába bezárkózni, friss levegőre vágytak. A steppelt, meleg kidolgozás ideális erre, így máris gyerekruhákban kezdtem gondolkozni. Szétvágtam hát a varrások mentén, aztán elkezdtem felteregetni rá a szóba jöhető szabásmintákat.

Végül az első, a két különböző méretű margarétákat kombináló darab ez a mellényke lett. Kényelmes, praktikus, vidám, csinos, mi más hiányozna egy kislánynak? :o)




92-es méretben már a Meskán.

A nagy mintásból még maradt egy jó nagy darab, talán azzal...

Folt. köv.

2012. január 7., szombat

Karácsonyfa bontás

Tegnap én is lebontottam a karácsonyfánkat, de előtte persze lefényképeztem. Idén egészen egyszerű volt, nagyrészt Kriszti és én általam varrt díszek ékeskedtek rajta, természetesen a Belindától kapott szivecske is, díszhelyen, sőt, anyukámtól elcsentem (na jó, kértem) egyet a legalább húsz éve, szintén általunk gyártott angyalkákból, ez került a tetejére.


Most nézem, hogy a tegnap jónak látszó kép messze nem adja vissza az eredeti látványt. Sebaj, majd decemberben ismétlünk. :o) (A fa ugyanilyen lesz, lévén, hogy ez egy műfenyő. Én őszintén szólva az ára miatt döntöttem emellett. Az igazi fák kétszer-háromszor ennyibe kerülnek, és aztán csak kidobjuk.) A kézzel készült díszeken kívül csak gömbök voltak a fán, tavaly, első, Zolival közös karácsonyfánkra utolsó pillanatban vadásztuk össze őket, karácsonyi vásáron, százas boltban, ahol csak találhattunk. Bár nem pont ilyeneket akartam eredetileg, most már mindet szeretem, ilyen vegyesen, ahogy vannak.


A kedvenceim a nagyobb, piros kockás hátterűek.



Plusz végre lefényképezésre került Zolim ajándéka is, az általa választott, gyönyörű tarsoly:



Így aztán én is bekapcsolódtam, ha nem is előre megfontoltan, a vásárold magyar készítőtől az ajándékokat mozgalomba. Ez a csodás darab Révész P. László műve, és a tarsolyokon kívül még számos csuda szépséget találhattok az oldalán.

Most pedig megpróbálok felzárkózni Krisztihez, aki már rengeteget varrt az idén...

Folt. köv.

2012. január 6., péntek

Komplementer

Na, most aztán sikerült gazdaságosan elhasználnom egy anyag végét!

A narancssárga kockás függönyből a múltkori alátétek kiszabása után már csak csíkok maradtak, kiötöltem, hogy összefoltozom valamivel és varrok belőle valami neszesszert, ami kijön belőle.

Elsőre sárgát és zöldet tettem melléje, azok maguktól adódnak:

De aztán gondoltam egyet, és merészebb színpárt választottam mellé: kéket, méghozzá kétfélét.

Varrtam a csíkokat, darabkákat, el is készült két alap, majd újító szellemtől vezérelve kipróbáltam egy általam még nem varrt formát /persze a piros könyvből...:o)/:

Ilyen kifordítás előtt:

Csoportkép nyitott szájjal:

Egymás hegyén-hátán:


Ezzel három anyagmaradéknak is a nyakára hágtam, a két gyönyörűség (nekem tetszenek, mit szerénykedjek?) már a meskán várja új gazdáját.

Zsuzsi előirányzott néhány varrást, készletpótlás és Valentin-napra készülődés jegyében, majd azokkal...


Folt. köv.

2012. január 5., csütörtök

Szerda esti mérleg

Házi közvéleménykutatás alapján a bolti leveles tészta tökéletesen megfelel, ha ebédre sütit készítenél, mert van egy fél kiló nem épp friss mandarinod... :o)


Rétestésztát csakis boltit használok, mert teljesen elégedett vagyok vele, és lássuk be, két személyre pont elég a hat lapból készült két tekercs, de levelestésztát most vettem először. Messze nem utoljára!!! Egészen könnyű vele dolgozni, ebben is pont annyi van, amiből egy nagy tepsi süti elkészül, tehát elég két emberre, a Lidl-ben 299 Ft volt a fagyasztott. A friss mondjuk a duplája, de minek friss, mikor egy óra a konyhaasztalon, és a fagyasztott is friss?! Kockákra vágtam, és mivel a mandarinunk kissé szikkadt és ízetlen volt már,a félbevágott darabok alatt megkentem a tésztát kevés eperlekvárral, aztán addig sütöttem, míg színt kapott. Csodás!

Estére pedig elkészültem még egy töltet poháralátéttel, egy anyagból kétféle mintásra szabva, és kétféleképpen, kétféle cérnával tűzve:

Elismerem, kicsit meg is untam az alátéteket, ezért ma maradékfeldolgozással szórakoztatom magam, majd azzal...


Folt. köv.

2012. január 4., szerda

Esti italokhoz

A második adag alátét egy kék alapon holdas-napos-csillagos szütyőhöz készült, mivel az eredeti anyagból már nem volt, még ez állt hozzá a legközelebb:

Hogy ne unjam a sok steppelést, elhatároztam, hogy minden készlet más mintával készül majd, jelen esetben még a formákkal is variáltam kicsit, a fele négyzet alakú lett:


Hátul kék a tűzőcérna, sötét farmer alapon:

Még 36 db, és kész is vagyok... :o) /vagy több, ha annyira megtetszik, hogy anyukámnak és magamnak is varrok/ tehát...

Folt. köv.