Oldalak

2011. június 11., szombat

Intermezzo

Ha unod a kommerszt, és lássuk be a konfekció az most is csak konfekció, és a százszálas egyiptomi pamutra nincs pénzed, ellenben szeretnél jó minőségű, egyedi ágyneműt, ismét csak a turkálóba kell vezessen az utad!

Én hosszú évek óta ezt teszem, ha kikopik a régi ágyneműhuzat, és mondhatom, igen elégedett vagyok az eredménnyel. Akit hozzám hasonlóan nem zavar, hogy minden ágyneműn másmilyen huzat van, esetleg még a párnahuzat sem egyezik a paplanhuzattal (aki bohém ugye?!) az vegye az irányt egy általa megbízhatónak ismert turkálóba, és keressen a kedvére való mintát, anyagot, és vásároljon ááámerikai dupla paplanhuzatot!






Ezeknek a mérete épp megfelelő, hogy némi szabás-varrással kihozzunk belőle egy normál paplanhuzatot, és egy, igény esetén kettő párnahuzatot is:






Hogy miért kell két párnahuzat esetenként? Például izzadós fej, festett haj, gyerekeknél nyálfolyás, esti krém... stb. stb. Szóval néha jól jön, ha kicserélhetjük a párnahuzatot, míg a paplanhuzat még nem szorul mosásra.

Fenti mórickarajz (volt szakmai ismeretek tanárunk szakkifejezése a kézzel készült ákombákomokra) piros vonalai ábrázolják, hogy nagyjából hogy jön ki az eredeti 196*200-as huzatból a 125*182-es paplan mellett két 65*84-es párna. Jelen esetben a párna szabása eltért, mert a minta ugye irányított, de az alap felállás ilyen.

A végeredmény pedig ilyen:





Szerencsés esetben az eredeti záródás a szabásnál beszámítható, tehát megúszhatjuk a gombolás elkészítését. A műanyag patentos változatoknál azonban érdemes próbát tenni, és esetleg mégiscsak gombolópántot varrni, mert néha nem elég erősek a műanyagkapcsok.
De hogy egy kevésbé infantilis változatot is mutassak:






A minta elfordulása a párnahuzaton jól mutatja, hogy ez bizony simán szabható volt, ráadásul gombos a bebújónyílása, szóval itt aztán csak nyissz és nyasssz, sitty és sutty, kész is volt az új garnitúra.

Ha ráadásul tetszik is az anyag, akkor abban a szerencsés helyzetben találjuk magunkat a varrás végén, hogy van némi ajándék alapanyagunk a foltvarráshoz, vagy egyéb felhasználásokra!
Ezenkívűl még egy közbeeső varrás választ el a többször említett táskáktól, de a próbadarabjuk már kész, legközelebb azzal...




Folt. köv.



3 megjegyzés:

Belinda írta...

Lehet, hogy ebben az ágyneműben én nem tudnék aludni.:) Ahogy mindenhol leselkednek ezek a Pókemberek! Alighanem kisfiúnak lesz, igaz?:)

a Matula ikrek írta...

Igen, kisfiúnak... 19 éves kisfiúnak! :o)
De tetszett neki, most épp a Harry Potter-ese van az ágyneműjén.
Mellesleg ha a Pókemberek Veled vannak egy ágyban, az elvileg Neked biztonságérzetet kéne adjon...

Belinda írta...

:))))) Varázslatos a gyerekkor! :)

Megjegyzés küldése