Oldalak

2010. október 2., szombat

A Varrószakkör újrahasznosító pályázatára benevezettjeink, egyben karácsonyi ötletek

Ezeket a holmikat már nagyrészt bemutattuk, ha nem is itt, de a Régiből újat blogon. Most kicsit utána kellett dolgoznunk, hogy a Varrószakkörös lányok pályázatára beküldhessük, mert feltétel volt a készítés leírása, és fázisfotók melléklete.
Mivel kopott, de részben felhasználható farmerjei szerintünk mindenkinek vannak otthon, így ez jó ötlet lehet úgy a felhasználásukra, mint egyben karácsonyi ajándékok készítésére.


Akkor nézzük!

Először a legnagyobb darab (és lehetőség), egy négy részből össze-tépőzárazható szőnyeg.



Bátyánknak, és fiának szobájába készült, az ott levő régi szőnyeg eltakarására, így ez csak, mint egy huzat, egyrétegű. A szőnyeg méretét alapul véve állapítottuk meg a blokkok méretét, kb. 20x30 centisek, egy darabból, vagy kettő feleekkorából, ahogy a nadrágok kiadták.



Színt színére fordítva összevarrtuk, és eltisztáztuk a kiszabott téglalapokat, minden varrást letűztünk, míg már az a gyanú merült fel, hogy több benne a cérna, mint az anyag...

varrás, tisztázás
letűzés a színéről
készen a színéről
készen a visszájáról

Majd négy nagy darabot varrtunk belőlük, amiket tépőzár fog össze, így mosógépbe gyömöszölhető egységekre bontható. A tapasztalat szerint jól porszívózható is.



A következő egy lányos falvédő. 18x18 cm-es farmernégyzetekből kellett hozzá 168 darab, ez az eleje és háta összes szükséglete. (A készítési képek csak illusztrációk, nem mérethelyesek.)



Az előlapok felére merevítő közbéléssel bevasalt pólómaradékokból virágokat és levélkéket rátéteztünk, ezúttal nem cikkcakkal, hanem csak dupla soros, egyenes öltéssel.



Kettesével, visszájukkal összefordítva, és közé 15x15 cm-es flízeket helyezve összesteppeltük az előlapokat a hátlapokkal,



majd a kész blokkok hátoldalát összefordítva sorokká, és a sorokból kész darabbá varrtuk össze, 1,5 cm-es varrásráhagyásokkal.



A hátoldalára három részből álló bújtatót varrtunk, így erős zsinórral, vagy vékony faléccel a falra erősíthető; az elején pedig minden varrásráhagyást 1,5 centinként bevagdostunk, szinte a varrásig.



Ez után egy paplanhuzatba csomagolva kimostuk, és a rojtosítást egy körömkefés, felkarerősítő végigsikálással tettük teljessé. Némi porszívózás után kész is lett. :)




Akinek nincs ennyi hozzávalója/ideje/varrógépe, de megkedvelte, ezt a darabot a Meskán meg is veheti. ;o)



Végül még kisebb projektek, kis, rojtos szütyőkék, Lise Bergene A foltvarrás szenvedélye című könyvéből (A PIROS KÖNYV-ből :o) ) vett minta alapján. A technikája ugyanaz, mint a virágos falvédőnél, csak ezek kívül farmerből, belül mintás vászonból készültek, és 10x10 cm-esek, 7x7-es vatelinnel. Öt blokk kell egy szütyőhöz, ha a négy oldalát, és az alját összevarrtuk, a bélésanyagból kell még két, együtt a teteje kerületének megfelelő hosszúságú zsinórház, abba pedig színes zsinór, vagy selyemszalag, és már kész is. Mi leginkább papírzsepi tartónak használjuk, de pár alkalmazást láthattok az utolsó képen.









A türelmetlenek ezekből is találhatnak párat készen a Meskán.

Gyerünk, ollóra fel, közeleg a karácsony! :o) Apropó, karácsony, nézzétek, mit találtam akciósan, a Tescoban! Gaultheria, más néven kanada tea, vagy kúszó fajdbogyó, vagy szarvasbogyó, ahogy azt a Wikipédián olvastam. És ahogy első ránézésre megtippeltem, rokona a tőzegáfonyának. De a lényeg, hogy aranyos kis örökzöld, piros bogyókkal, tökéletes karácsonyváró növényke! :o)



Visszatérve a varrásra, mi is dolgozunk pár dolgon, azokkal...

Folt. köv.

4 megjegyzés:

bemka írta...

Gratulálok!
Nagyon jók ezek az ötletek.Leginkább a szőnyeg és a falvédő tetszik. Ember és varrógéppróbáló munka lehetett.
Szép :)

Szegusz írta...

Nagyon ügyesek vagytok! Irigykedem! :))) (Persze nem rossz értelemben!)

Tiffany-Andi írta...

Hát ez nagyon jó!!! Még akkor is, ha hát-tal nem kezdünk mondatot :-)))

Aledi írta...

Hát, lányok, nagyok vagytok! Szuper ötlet mindegyik, de (talán nem meglepő módon :) a lányos falvédő a kedvencem.

Megjegyzés küldése