Oldalak

2010. október 4., hétfő

Gyereknadrág termovelúrból

Akkor jöjjön a zöld, termovelúr gyereknadrág:

Amint látható, egy méter anyagból ez a 134-es méretű nadrág bőven kijön, még marad is belőle, amit meg a kék maradékával fogok valahogy összekombinálni.
Kell hozzá egy egyszerű, gumis derekú nadrág szabásminta, ez rászabott gumiházzal van, egy gyerek Burdából. Megjegyzem, (bár ezt már említettük), hogy a gyerekruhákat olyan könnyű megvariálni, hogy aki megvesz egy tavasz-nyári, meg egy őszi-téli kiadást, az évekig varrhat belőle, 62/68-astól 146-os méretig, ami a gyerekek magasságát jelöli, és 6 cm-enként ugrik egy méretet.
Ez a szabásminta eredetileg trapézaljú volt, de a sportos csajszit tekintve leegyenesítettem a szárait. Nézzétek meg, nagyon egyszerű, eleje, és háta, fent a gumiház hajtási vonala, és hosszában a szálirány jelölése! Mindegyikből kell két darab, amit ennél az egyszínű, sima anyagnál a félbehajtott kelméből egyszerre kiszabhatunk.




Oldalt, meg fent kell vagy kb. 1 centi ráhagyás (foszlósabb anyagoknál több, kb. 1,5 - akár 2 centiig), az alján több, ez a felhajtás módjától függ.



Vékonyabb anyagoknál általában 3 cm-t szoktam hagyni, és kétszer 1,5-et felhajtva letűzni, vastagabbaknál 2-3-4 centit hagyok rá, és az alját eltisztázva, egyszeresen hajtom be, a felső szélén, a tisztázás mellett letűzve. Az ilyen egyenes szárú, és gumis, tehát nem testhezálló fazonoknál azt is meg lehet játszani, hogy jóval hosszabbra hagyjuk, mint az épp szükséges hossz, és hosszabban befordítva, vagy egy hozzáillő mintás anyaggal bélelve készítjük el, és kifelé felhajtjuk a többletet. Így még jó darabig követi a gyerek nyúlását a nadrág, amíg derékban is ki nem növi. Nem mellesleg még jól is néz ki. :o)
Szóval, ha kiszabtuk a darabokat, itt az ideje, hogy felvarrjuk a díszítéseket, zsebeket, térdfoltokat, satöbbiket, mert ha össze lesznek varrva a részek, már sokkal, de sokkal nehezebb lesz hozzájuk férni. Kivétel itt is van, például az oldalzseb, ahhoz már a külső oldalvarrásnak készen kell lennie. Mivel én pont azt akarok varrni, jöjjön az oldalvarrás. Egy eleje, egy háta, színével egymás felé, gombostűzés, varrás, egy centi szélesen, ha már annyit hagytunk rá. :o)
A termovelúr nem foszlik, nem is kellene eltisztázni a szélét, mivel azonban gyereknadrágról van szó, én már az oldalvarrás tartóssága miatt is azért csak végig cikkcakkoltam. De, ha sietünk, ez az anyag tényleg megengedi, hogy ne tisztázzuk el.


Aztán jön a megfelelő kiegészítő anyag keresgélése. Első blikkre egy gyereknadrág varrásából maradt piros kockásra gondoltam, ami nagyon is jól illik hozzá:



De jobban megnézve, kissé ódivatúnak tűnt az összhatás, így aztán előszedtem a Dia-féle kockásaimat:


De ezekből meg nem tudtam egyet választani, így aztán megszavaztuk Krisztivel (msn konzíliumon), hogy mind a négyet használom hozzá. Kettőből térdfolt lesz, kettőből oldalzseb. Így is lett. (Ez olyan mesébe illő szófordulat, nem?) :)
Kiszabtam a két térdfoltot, körben 1 cm-es ráhagyással, és a vizuális, és biztonsági tuningot fokozó vatelint, ráhagyás nélkül:


Aztán a ráhagyást körben behajtottam, és leférceltem:


A térdfolt helyét egyszerűen, a szabásmintán jelölt térdvonalhoz képest állapítottam meg, úgy, hogy ez a magasság felezze a foltot (ha térdfoltos, zsebes mintát találunk, ott ezeknek a helyét már a szabásmintán jelölik, akkor nem kell filózni rajta) (oldalirányban arra figyeljünk, hogy mindkét szélétől egyforma távolságban legyen, jelen, félig összevarrt darabnál a nyitott szélen még a ráhagyást is figyelembe véve a számoláskor) :


A pontosan helyükre gombostűzött foltokat ezután felvarrtam, és néhány vonalon lesteppeltem. Színéről, de még visszájáról is jól mutat:


Itt már az oldalzsebek helyét tervezgetem:


Az oldalzsebekhez a térdfolttal azonos méretet oldalt és alul 1 cm ráhagyással, a felső, nyíló szélén 3 cm ráhagyással szabtam ki. Körben letisztáztam, majd a felső szélét behajtva, letűztem, így alakul ki a zseb felső széle. A zsebeket aztán a kiméricskélt vonalakra tettem, úgy, hogy nagyobb része legyen az elején, mint a hátán, és behajtott szélekkel letűztem, a két felső szélén oda-vissza varrással megerősítve a zseb széleit. (Kinagyítva látszik is.)



Ha ezzel is készen vagyunk, akkor összevarrhatjuk a szárak belső szélét. Az elejére igazítjuk a hátát, (varrásnál mindig a homorú vonalat a domborúra), meggombostűzzük, és összevarrjuk. Most akár sort keríthetünk az alja felhajtására (vagy hagyhatjuk a végére is, ennek nincs jelentősége). Én most megint úgy varrtam, mint a kék nadrágnál, az alja vonalán behajtottam a ráhagyást, és talpszélességenként többször körbetűztem.



Aztán jön a két darab összevarrása. Egyiket kifordítjuk, egyiket be, és a kifordítottba belehúzzuk a másikat, így kerül színe a színére. Összefogjuk a szélét, ami itt egyszerű, hiszen itt kerülnek az azonos darabok egymásra, háta a hátára, eleje az elejére.



Amint az a közeli képen látható is, a gumiház behajtandó felén kis nyílást hagytam a varrásban, vagyis egy öltés után, mikor a tű fent van, felemeltem a talpat, és óvatosan annyival elhúztam a nadrágot, amekkora nyílást szeretnék, aztán leengedtem a talpat, és varrtam tovább. Így megúszunk két vége csomózást, vagy elvarrást, és a lebegő cérnaszál nem fog zavarni. A középvarrás eltisztázását is annyival előbb befejezem, hogy a nyílásnál a ráhagyást kétfelé lehessen hajtani, és a lehajtásnál is szépen el lehessen igazgatni a rétegeket.
Ez után már csak az van hátra, hogy a jelölt vonalon behajtsuk a rászabott gumiház-alátétet, és letűzzük. Itt már nem tisztáztam a szélét én sem.


Végül, a hagyott nyíláson keresztül, egy biztostűvel belefűzzük a gumit, aminek a két végét kézzel, vagy kicsit ügyeskedve, a géppel összevarrjuk. A gumi esetleges későbbi cseréje miatt a befűző nyílás nyitva is maradhat, hiszen belül van, és nem látszik, de akit zavar, kézzel összeöltheti.
Íme a végeredmény (gumi nélkül, mert a szükséges méret pont nincs itthon) :


Most végre jöhetnek a pályázati gyereksapkák, azokkal...

Folt. köv.

4 megjegyzés:

Kalleen at Second Street írta...

love the pockets.
kalleen

Pam @Threading My Way írta...

These are great!!! The knee patches are SO practical and they look good too!

Szilvi írta...

Szia

Itt milyen anyagot használtál?
Köszi

a Matula ikrek írta...

Szia Szilvi,

A nadrág termovelúr, a rátétek, és zsebek vászonból vannak, a térdfolt műszálas flízzel bélelve.

Üdv, Zsuzsi

Megjegyzés küldése