Oldalak

2010. szeptember 28., kedd

Karácsonyi ajándékötletek: tányéralátétek

Minthogy lassan közeledik a karácsony, a magunk fajta, saját kezűleg ajándékot készítőknek szeretnénk tippeket adni. Első körben viszonylag kisebb darabokkal, tányéralátétekkel, készletekkel. Amint majd láthatjátok, ezeket könnyű személyre szabni, nem igényelnek túl sok anyagot, és időt. De mivel mindenki eszik, elég általánosak is ahhoz, hogy pár készletet felhalmozva, elő lehessen kapni váratlan ajándékokért cserébe.

Először jöjjenek az egy-egy rátéttel, és szimpla kerettel készült készletek.

Ezek a készletek egy négy fős családnak készültek, részben ismétlődő, részben szimmetrikus elrendezéssel, azt hiszem, így is, úgy is feldobják a terített asztal látványát. Sima vászonra kerültek az applikált motívumok, sűrű, gépi cikkcakk-öltéssel, majd a kunyhó blokk felépítése szerint kaptak az alapok négy oldalukon, különböző mintájú, de a színsémához illő keretet. A hátlapok simák, közbülső bélelés nélkül, vagy vékony béleléssel egyaránt megfelelnek a feladatuknak. A keret külső és belső szélén, valamint a rátét körül letűzve szépek, és mosásnál sem mozdulnak-deformálódnak el. Az eddig készítetteken kívül persze még rengeteg motívum és szín használatának lehetősége van a mintában, és nem csak ábrák, hanem akár monogramok is szerepelhetnének rajta.
Anyagmintákból készült az alábbi, családi készlet. Itt csak a kellő méretre összevarrtuk, és a kisebb darabokból a lehetőségek szerint dekoráltuk, majd az előzővel azonos módon hátlapoztuk az előkét, és a két alátétet.


Vannak aztán a foltvarrás többféle variációjában:
Kockákból, sakktáblamintásan, egyik anyag azonos, a másik személyenként változik:


Keskenyen keretezett, 3x3-as blokkokból, azon belül egész, átlósan, és oldalfelezőn felezett négyzetekből tevődnek össze a kék-sárga, provanszi ihletésű készlet, formabontóan négyzet alakú alátétjei (a hozzá készült textilszalvéták szimpla négyzetek, beszegett szélekkel):


Szintén négyzetekből, és háromszögekből áll ez a csillagos darab:


Aztán néhány rátétmintás:
Egy húsvéti készlet, applikált állatkákkal, Halász Edit mintái után:


Egy névre szóló, lányos változatban:


Egy meg fiúsban:De készülhet háromszögekből is:
A kékfestővel kombináltak mintájának neve "repkedő madár", míg a most épp aktuális, karácsonyi, piros-fehér-zöld összeállításúnak "ezer piramis".Végül még egy karácsonyi, vidéki stílusban:Nálunk most egy alátét-készlet sincs ugyan a listán, de hogy mik vannak, azzal majd...

Folt. köv.

2 megjegyzés:

Boldogság vár :) írta...

Ilyen szépségeket szívesen látnék itthon :) Ügyesen vagytok nagyon!!! :)
Engem a gyíkos és a karácsonyi fogott meg a legjobban :)

Szép napot & jó alkotást :)

Boldogság vár :)
www.boldogsag-var.blogspot.hu

a Matula ikrek írta...

Köszi a dicséretet, örülünk, hogy tetszenek.
A karácsonyihoz meg még pont van elég idő, hogy elkészítsd, akár ajándékba, akár az ünnepi terítéshez. Akár még kézzel is, ha a babzsákfotelt már befejezted.
A Jesszuskának meg mindenképpen írd meg a karácsonyi listádat, elején egy varrógéppel, az lenne csak a hasznos, és sok örömet hozó ajándék! :o)

Megjegyzés küldése