Oldalak

2010. július 15., csütörtök

Zsuzsik és Billek: kedvenc blokkok 2.



Ha már a napokban kevésbé mutogatni való dolgokat varrok (javítások, kis alakítások), jöjjön megint egy múltidéző válogatás, egyben a kedvenc blokkjaink sorában a második bejegyzés. Nem is értem, hogy hogy nem ez lett az első. Bár ezt a klasszikus, amerikai mintát én nem tekintem blokknak, abban az értelemben, hogy ez nem egy geometrikus minta, hanem egy ábra. Ha ez így érthető...
Rátétes minta, bár láttam már szögletesre formálva, papírra varrással is elkészítve, de ez az igazi, romantikus "napkalapos Zsuzsi" (Sunbonnet Sue).
Varrni sem nehéz, egy jól cikk-cakkoló varrógép, és némi türelem kérdése az egész. Kinyomtatjuk a mintát, ízlés szerint nagyobban, vagy kisebben, majd sablonokat készítünk a darabokról, figyelembe véve a fedéseket. Összeválogatjuk az anyagokat (jöhet a rongyoszsák), és figyelmesen kiszabunk minden darabot, meg egy megfelelő nagyságú alapot. Ez utóbbit inkább hagyjuk kicsit nagyobbra a tervezettnél, és utólag vágjuk pontos méretre, figyelve a széleken maradó üres részek szimmetriájára. Keresünk egy, mindegyik színhez illő, vagy minden darabhoz egy-egy, megfelelő cérnát, és egymás után felvarrjuk a darabokat. Mi általában a cipőnél kezdjük, majd jön a ruha, erre a kötény masnija, és a kötény, a kötényre a kézfej, és a ruha ujja, a nyakához pedig a kalap, és annak szalagja. Ha kész, vágjuk ki a végleges méretet, persze csak gondos vasalás után. Aztán jöhet a keretezés. Az adott kép, a felhasznált anyagok színe és mintája mind-mind meghatározhatják a keret, vagy keretek szélességét, számát, színét, mintáját. Egy réteg flíz, egy egyszerű hátlap, némi steppelés, és máris kész. Az akasztót is egyszerűen megoldhatjuk, a sörös-, vagy üdítősdobozok nyitófülecskéje egyszerűen felvarrható, és strapabíró. Ez utóbbi ötletet egy külföldi foltos blogon találta Kriszti.




Kedvcsinálónak a teljesség igénye nélkül, a kezem ügyébe eső képekből összeválogatott csokor:




Bár sok ajándékba készült, egy részük a Meskán került eladásra, vagy vár most is vevőjére. Egy ideje névre szóló változatot is varrunk, ebből is összeszedtem párat mutatóba:




Van aztán rossz időre egy esernyős változat is:



No és persze van fiú változatban is, őt Overall Bill-nek hívják:



Egy vegyes sorozat:




Ezen a képen pedig egy korai, kartonnal hátlapozott, fóliás változat, meg egy anyák napjára, anyukánknak készült kép látható. Utóbbin a bátyánk, és mi ketten vagyunk megszemélyesítve, amint egy kis kordényi, jojókból készült virágot viszünk köszöntőnek. Ez sokáig a nappali falát díszítette, amíg csak bátyánk kinyílt értelmű, cseperedő gyermeke "nyomására" nem készült egy olyan változat, amin már ő is szerepel.




Összefoglalva, ez is egy könnyen elkészíthető, maradékokból keresgélhető, személyessé tehető ajándék, aminek máris lehet nekiállni! :)

Folt. köv.

1 megjegyzés:

Belinda írta...

Lessetek be be hozzám! :)

Megjegyzés küldése