Oldalak

2010. június 14., hétfő

Variációk szabásmintákra, avagy éljen a változatosság!Közeledik Kriszti két legkisebb keresztlányának, a rosszcsont ikreknek, Katának és Fanninak a születésnapja. Mivel én jobban ráérek most (így álláskeresőben), ezért rajtam a világ szeme, hogy két csuda ruhácskát rittyentsek nekik. A keresztanyával utánajárattam, a pockok még mindig a 104-es méretet hordják, mint karácsonykor, így csak elő kell bányásznom az akkor készített szabásmintát, a mostani két vidám anyaghoz.
Erről eszembe jutott, hogy a beszkennelt régi képeinkből (amiből már válogattam a Régiből újat blogra is) büszkélkedjek néhány régebbi alkotásunkkal, illusztrálandó, hogy egy egyszerű szabásmintából milyen sok mindent ki lehet hozni, más-más anyaggal, díszítéssel.
Először nagy kedvencem, egy édes kis ruha, hol nadrágocskával, hol anélkül:A világoskék- piros kockás összeállítást egy saját gyerekkori ruhánk ihlette, amit a nagymamánk varrt nekünk, az oviskori bérlet igazolványképén az volt rajtunk. :) Imádtuk, amikor kinőttük, kaptunk az aljára még egy fodrot, az apró, rózsaszín kockás alá egy ugyanolyan, csak nagyobb kockásat. A harmadik változat pedig pályázati anyag volt, a nagynyárádi kékfestő fesztivál egyik évi kiállításán is szerepelt. Megérik a fáradságot ezek a pici darabok, még akkor is, ha a kicsike puffos ujj bevarrásakor többrendbeli szentek kerülnek emlegetésre alkalmanként.
A következő eresztés első három darabja akkor született, mikor Anikó barátnőm meglepett minket egy szatyornyi textilmintával, amikből különböző végeredményű, bár azonos szabásmintával, és technikával készült kis blúzokat (is) rakosgattunk össze. Itt sajnos a művésziséget erősen korlátozta az anyagok mennyisége, de azért a viselőik elégedetten fogadták őket. :) A negyedik darab ugyanaz a szabásminta, két maradék anyagból megvarrva, és nem a hátán cipzáros, hanem a vállán kötős, ami praktikus is, mutatós is.
A mostanában készült kockás nadrágjaimat már ismerhetitek:de itt egy régebbi sorozat, akkorról, mikor egyik középmezőnybeli keresztlányka egyszer csak szinte felvehető nadrágok nélkül maradt. :) De mi, mint az jó tündérkeresztanyákhoz (én is, mint tiszteletbeli) illik, azonnal cselekedtünk, és ugyancsak egyetlen szabásminta, de ötféle (teljesen recikling) anyag felhasználásával elkészítettük ezt a kis nadrágkollekciót. Az első egy férfi pólóból van, világosszürke, bordás kelme, sportos, oldalzsebes darab. A második csíkos melegítőanyag maradékból, a harmadik, ha jól emlékszem, kiszuperált terítőből szabódott. A lilás egy puha kötött, kétrészes női ruha szoknyájából került ki, és az utolsó, kék színű pedig egy régi felnőttnadrágból kicsinyült le. :)Ha már fényképezhetőre szabom a bevezetőben említett új ruhácskákat is, megmutatom majd azokat is, a karácsonyi ruhákkal egyetemben.

addig Folt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése